Boek
Nederlands

De lanterfanter : roman

Yusuf Atilgan (auteur), Hanneke Van der Heijden (vertaler)
Een man brengt zijn tijd door met schrijven in zijn dagboek en wandelen door de stad en leeft tegelijkertijd in dromen en werkelijkheid en voorstellingen van 'haar' of 'de ander'.
Titel
De lanterfanter : roman
Auteur
Yusuf Atilgan 1921-1989
Vertaler
Hanneke Van der Heijden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Aylak Adam
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, copyright 2016
275 p.
ISBN
9789491921162 (paperback)

Besprekingen

Ongewenst bericht uit Istanbul

Roman. Orhan Pamuk noemde Yusuf Atilgan zijn grote held. Zopas verscheen De lanterfanter, Atilgans debuutroman uit 1959 en inmiddels een onvervalste Turkse klassieker.

Zonder Yusuf Atilgan geen Orhan Pamuk, zouden we een beetje gechargeerd kunnen zeggen. Of dat is toch wat Pamuk zelf beweert. "Als beginnend schrijver keek ik enorm naar Atilgan op omdat hij erin slaagde aansluiting te vinden bij de westerse literatuur zonder zijn Turkse identiteit te verliezen," aldus de Nobelprijswinnaar.

Atilgan, die maar drie romans en een handvol korte verhalen schreef, was nochtans geen onomstreden figuur. Toen hij in 1959 debuteerde met De lanterfanter, waren de kritieken gemengd. Collega Orhan Kemal zei bijvoorbeeld dat Atilgan duidelijk kon schrijven, maar "dat boek", voegde hij eraan toe, "waar gaat dat eigenlijk over? Welke boodschap brengt het?"

De lanterfanter is het verhaal van C., een 28-jarige rentenier die door de moderne wijken van Istanbul flaneert, naar de film gaat, met bevriende kunstenaars praat en af en toe in een vechtpartij belandt. Zijn leven heeft geen zin en vertoont een schrij…Lees verder

Deze debuutroman van de Turkse auteur (1921-1989) paste niet in het sociaalrealisme van de jaren vijftig; de tweede druk verscheen pas veertien jaar later. Hij stierf vóór de voltooiing van zijn derde roman. Na zijn dood kreeg hij allengs meer waardering, nu is hij één van de helden van de alom bekende Orhan Pamuk. De lezer kijkt naar het dagelijks leven van een man in de grote stad die genoeg middelen heeft om niet te hoeven werken en zijn tijd verlummelt met wandelingen, dromend over ontmoetingen in de werkelijkheid, of toch in de droom? Schrijvend in zijn dagboek. De grote vraag hoe zich tot de ander te verhouden blijft hangen. Een zoektocht naar houvast in de drukte, stilte, eenzaamheid, in de anonieme massa bij tramhaltes, in het theater, restaurants, bars en op de vismarkt. Over het leven in de drukke stad, dat contrasteert met de stille eenzaamheid, die nooit meelijwekkend is.