Strip
Nederlands

De spokenjagers

+1
De spokenjagers
×
De spokenjagers De spokenjagers
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
avontuur, Avonturenstrips
Titel
De spokenjagers
Auteur
Willy Vandersteen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2003
56 p. : ill.
ISBN
90-02-10685-8

Besprekingen

Naar aanleiding van de première van de musical De spokenjagers, een co-productie van Music Hall en Standaard uitgeverij, brengt de uitgeverij het gelijknamige album opnieuw op de markt met Het verhaal van de musical als toemaatje. Willy Vandersteen schreef en tekende het verhaal in 1956. Het verscheen in een zwart-wit versie als Suske en Wiske-album nummer 28. In 1967 werd het album ingekleurd en opgenomen als nummer 70 in de reguliere vierkleurenreeks. Nu gaat het als ongenummerd exemplaar een derde leven tegemoet.

Het bijgeleverde Verhaal van de musical geeft naast een erg korte samenvatting van het verhaal een heleboel achtergrondinformatie over de acteurs die de hoofdrollen in de musical op zich nemen. De bijlage levert ook de teksten van vijf liedjes, maar zwaait vooral de lof over dit musicalproject. Gelukkig hebben de reclamejongens de strip de strip gelaten.

Eens de jonge lezers gewend zijn aan de wat rare tekenstijl, de ouderwetse kledij en decors, zullen zij ne…Lees verder
Deel uit de meest gelezen, meest herdrukte en best verkochte Europese stripserie. Het zijn half-humoristische, half-moralistische verhalen met karikaturaal getekende figuren die veelal acteren op de dramatische wijze zoals die in de stomme film gebruikelijk was. De reeks is statisch opgezet met een klassiek rollenpatroon, waarin de sfeer die rond elk verhaal hangt en de karakters van de optredende figuren vaststaan, zodat er wat dat betreft alleen sprake is van herkenning, niet van verrassing. Dit komt mede omdat deze consumptiestrip, behorend tot de zogenaamde Vlaamse School, zuiver studiowerk is van achtergrondtekenaars, inkters, inkleurders, scenaristen en letteraars. Het productieproces moet daarbij zo snel en goedkoop mogelijk verlopen, terwijl het eindproduct nauw moet aansluiten bij de smaak van het publiek.

Over Willy Vandersteen

Willebrord Jan Frans Maria (Willy) Vandersteen (Antwerpen, 15 februari 1913 – Edegem, 28 augustus 1990) was een Belgische striptekenaar. Hij is vooral bekend als bedenker en oorspronkelijke tekenaar van de stripreeks Suske en Wiske, waar hij tot in de jaren zestig nauw bij betrokken was.

Biografie

Jeugd

Willy Vandersteen, geboren op het Stuivenbergplein als Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen, groeide op in de Antwerpse volkswijk De Seefhoek als zoon van een beeldhouwer/ornamentmaker. Zijn tekenaanleg en fantasie waren tijdens zijn kindertijd al opvallend. Hij tekende wielerwedstrijden op de stoep van de August Sniedersstraat en bedacht verhalen en toneelstukjes die zijn leeftijdsgenoten vervolgens naspeelden. De jongen verslond boeken en droomde op school regelmatig weg tijdens de lessen geschiedenis. Toen hij eens over de kruistochten geleerd had, trokken hij en enkele kindere…Lees verder op Wikipedia