Na de dood van het hoofd van de Noorse recherche werkt een vrouweliijke rechercheur samen met inspecteur Cato Isaksen om de dader op te sporen.
Titel
Suikerdood
Auteur
Unni Lindell
Vertaler
Ingrid Hilwerda Carla Joustra Lucy Pijttersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Sukkerdøden
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
344 p.
ISBN
9789021440415 (paperback)

Besprekingen

Unni Lindell (1957) is een Noorse schrijfster van romans, jeugdboeken en thrillers. Haar misdaadromans met de wat traditioneel ingestelde inspecteur Cato Isaksen, zoals Boeman en vooral het mooie Honingval, die worden verfilmd, zijn ook in het buitenland succesvol. Dat komt niet alleen door Lindells vermogen om psychologisch gecompliceerde familiedrama’s gedetailleerd te ontleden, maar vooral omdat bij haar de evocaties van de personages en allerlei relatiegevoeligheden (animositeit, gebrek aan vertrouwen, afgunst, haat, woede) van groter belang zijn dan de uiteindelijke (oplossing van de) misdaad. Dat blijkt ook weer uit Suikerdood, dat een wat rommelig begin heeft, alsof de schrijfster niet goed haar draai heeft kunnen vinden, maar zich daarna ontwikkelt als een krachtig verhaal over een veelomvattende gezinstragedie. De 24-jarige obesitas-patiënte Kari Helene Bieler, nauwelijks bekomen van een getraumatiseerde jeugd, herinnert zich plotseling dat zestien jaar g…Lees verder
Martin Egge is hoofd van de landelijke recherche in Noorwegen en ontfermt zich over jonge mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Een van hen, Marian, inmiddels zijn collega, heeft een eigen stijl om misdadigers te pakken te krijgen. Als Martin vermoord wordt, gaat Marian op geheel eigen wijze op onderzoek uit. Ze ontdekt dingen uit zijn verleden die te maken kunnen hebben met zijn dood. De politie loopt steeds achter de feiten aan en lijkt banden te hebben met misdadigers. Een van de hoofdpersonen in deze zeer spannende thriller doet sterk denken aan Lisbeth Salander, een van de hoofdpersonen uit de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson. Ook zijn er verschillende boeiende verhaallijnen en uitstekende karakterbeschrijvingen. Het verhaal is goed geschreven en de ontknoping is verrassend. Deel uit de reeks rond inspecteur Cato Isaksen hoewel hij in dit deel slechts een kleine rol speelt. Kleine druk.

Over Unni Lindell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin

Unni Maria Lindell (Oslo, 3 april 1957) is een Noorse schrijver, freelance journalist en vertaler, die het meest bekend is vanwege haar detectiveverhalen over inspecteur Cato Isaksen, maar ook een dichtbundel en diverse kinderboeken heeft geschreven.

Carrière

Lindell werd geboren in Oslo als dochter van Kari Christiansen (uit Stavanger) en ingenieur Wilhelm Leif Lindell (uit Bærum). Haar overgrootvader was wagenmaker Carl Wilhelm Theodor Lindell, zoon van een Zweedse mijnwerker, die in 1913 in de gemeenteraad van Bærum werd gekozen voor de Arbeiderspartij. Later werd hij communist.

Lindell bezocht de 'Valler middelbare school' in Bærum. Ze werkte eerst als journalist voordat ze boeken ging schrijven. Ze debuteerde in 1986 met "Den grønne dagen".

Sindsdien heeft ze een poëziebundel, misdaadromans, korte verhalen, humoristische boeken en jeugdliteratuur gepubliceerd. Het meest bekend zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties