Boek
Nederlands

Ze sliepen nog

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (illustrator)
+1
Ze sliepen nog
×
Ze sliepen nog Ze sliepen nog
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bundel met 25 verhalen over Eekhoorn en de andere dieren in het bos, die allemaal over slapen gaan. Vanaf ca. 9 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren, Slapen
Titel
Ze sliepen nog / Toon Tellegen ; met tek. van Mance Post
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000
54 p. : ill.
ISBN
90-214-8452-8

Besprekingen

De vertrouwde dieren uit de verhalen van Tellegen treden weer aan in deze bundel met vijfentwintig dierenverhalen. Centrale figuur is eekhoorn die geregeld in diepzinnige gedachten verzinkt en op bezoek gaat bij andere dieren. Alle verhalen hebben te maken met slapen, vaak vanuit een onverwachte en originele invalshoek. Zo komt slaap op bezoek, verkoopt uil in zijn slaapwinkel slaapbenodigdheden, valt de zon overdag in slaap en vraagt eekhoorn verschillende soorten slaap voor zijn verjaardag. Verscheidene dieren hebben problemen om de slaap te vatten of slapen in op het verkeerde moment. De gesprekken tussen de dieren leiden tot allerlei beschouwingen en doordenkertjes. Ook hier duiken typische elementen van Tellegens dierenuniversum op: de briefjes die komen aangewaaid, gevoelens en begrippen die tastbaar kunnen worden, de warme zomerse sfeer en het bos als rustgevend decor, de variaties op thema’s als slapen, jarig zijn of bezoek krijgen. De verhalen zijn één à twee bladzijden lang …Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia