Boek
Nederlands

Echt boos is wel wat anders

Toon Tellegen (auteur), Marc Boutavant (illustrator)
+1
Echt boos is wel wat anders
×
Echt boos is wel wat anders Echt boos is wel wat anders
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als zijn jas aan flarden wordt gescheurd, is de sprinkhaan boos. De olifant word woedend als er een knoop in zijn slurf wordt gelegd. En de slak is razend als zijn steeltjes worden omgedraaid. Maar zijn ze wel echt boos? Tien verhalen over boosheid met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca.. 9 jaar.
Onderwerp
Boos zijn
Titel
Echt boos is wel wat anders
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Marc Boutavant
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
67 p. : ill.
ISBN
9789045126302 (hardback)

Besprekingen

Deze kleurrijk geïllustreerde bundel bevat tien eerder verschenen verhalen van Toon Tellegen over boosheid. De dieren staan, zoals we van Tellegen gewend zijn, stil bij hun eigen gemoedstoestand en die van anderen, wat leidt tot grappige en absurde gedachtespinsels en dialogen. Het gaat bijvoorbeeld over de vuurpad die bewust boosheid uitlokt door andere dieren te treiteren, maar niet de echte boosheid vindt die hij zoekt. Over een boze brief die door de ontvanger als een compliment wordt opgevat. En over de mier die zijn boosheid, in de vorm van een ding met ruwe uitsteeksels, ziet wegglippen als de eekhoorn bij hem op bezoek komt met zijn onverwoestbare vrolijkheid. Tekst en beeld wisselen elkaar op een mooie manier af. Sfeervolle gekleurde paginagrote landschappen vertolken het mistroostige gevoel. Andere illustraties zoomen in op de dieren zelf en zijn meer grappig of aandoenlijk. De verhalen verschenen voor het laatst in 'Is er dan niemand boos?'* in 2014, ook met illustraties va…Lees verder

Echt boos is wel wat anders

In dit vervolg op Is er dan niemand boos, volgen we Toon Tellegen's bekende dierenvriendjes in het bos. En ook dit keer gaat het over boos zijn. Sprinkhaan is boos omdat zijn jas scheurde, en de olifant omdat iemand een knoop in z'n slurf legt. Maar de vuurpad, die zegt dat écht boos iets anders is. De niet-echt-boze dieren blijven verweesd achter, want écht boos? Dat is wel iets anders.De nieuwe verhalenbundel van Toon Tellegen bevat behalve de eerste, ook nog heel wat andere verhalen. De ervaring begint al bij de kaft, waar Marc Boutavant de vuurpad tegen een natuurtafereel met ondergaande zon afbeeldt. Het was even schrikken om niet de vertrouwde lijntekeningen uit Tellegen's eerdere werk terug te vinden, maar hoe langer ik in het boek bladerde, des te meer begon ik de nieuwe tekenstijl te appreciëren. Het is veel warmer, voller, en vooral veel ondersteunender voor de korte teksten. De mokkende vuurpad die op de dubbele bladzijde voor het verhaal Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia