Een bende Vlaamse rebellen moet in 1943 met een gekaapte Duitse onderzeeër van Congo naar de Verenigde Staten varen met een vracht die de oorlog zou kunnen beslissen.
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Red Square Film, © 2020
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
102 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8719325313352

Besprekingen

Torpedo

Voltreffer!

Van Sven Huybrechts, met Koen De Bouw, Sven De Ridder, Ella-June Henrard en Stefan Perceval

★★★★☆

Toegegeven, toen ons ter ore kwam dat er in onze contreien een rolprent getiteld 'Torpedo' in de maak was, kon er nog net een schamper lachje af. Een Vlaamse dúíkbootfilm? Over enkele verzetsstrijders die in een buitgemaakte Duitse onderzeeër een lading uranium van Belgisch-Congo naar de VS proberen te transporteren en onderweg moeten afrekenen met langsscherende Messerschmitts, dreigende oorlogsbodems en binnenspuitend zeewater? Dat konden ze toch niet ménen?

Het leek een onmogelijk schot, iets wat in een dronken bui door de makers was bedacht op café. Iets wat alleen maar kon resulteren in een Vlaamse klucht van 'Godverdoemme!', bordkartonnen torpedo's en andere miserabele speciale effecten. Een grove onderschatting, zo blijkt. De allereerste dialoog ('Welk uur is 't?' 'Kweenie. Ik ben m'n horloge kwijt!') laat nog het lamlendigst…Lees verder

Belgische actie-avonturen-oorlogsfilm (2019) van Sven Huybrechts (tv-serie Voor de leeuwen) met Joren Seldeslachts (Blind), Ella-June Henrard (Boy 7), Koen De Bouw (tv-series Grenslanders en Professor T.). In 1943 krijgen Vlaamse rebellen een geheime opdracht. Met een gekaapte Duitse onderzeeër moeten ze van Congo naar de VS varen, met een vracht uranium aan boord. Daarmee zouden de geallieerden de oorlog wel eens kunnen winnen. Beoordeling IMDb: 7,5. Ruben Aerts (Nieuwsblad.be 22-10-’19): ‘Torpedo gaat kopje-onder, Vlaamse topcast houdt duikbootfilm niet drijvende’ (1 ster). Kevin Lau (De Morgen 23-10-’19): ‘enkel plaats aan boord voor eenzijdige personages (…) alsof ze in kartonnen onderzeeërs varen, zinkt de film hoe dan ook (...) Het diepste zak je echter weg tijdens een aantal onverbloemd racistische momenten (…) een dwaas en megalomaan jongensavontuur’ (2 sterren). Sven Hollebeke (Filmmagie): ‘een kruising tussen Vlaamse kermiscinema en een zelfbewuste B-film met de obligate bru…Lees verder

Over Sven Huybrechts

Sven Huybrechts is een Belgische regisseur en scenarioschrijver. Sven Huybrechts is de zoon van sport-commentator Carl Huybrechts.

Filmografie

Speelfilms
  • Torpedo - 2019
  • Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand - 2008
  • Zand erover (kortfilm) - 1999
Televisieseries
  • Voor de leeuwen - 2017
  • Piet Piraat - 2009

Externe link

  • (en)  Sven Huybrechts in de Internet Movie Database
Lees verder op Wikipedia