Titel
Maria Stuart
Auteur
Stefan Zweig
Vertaler
Kees Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Maria Stuart
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2020
415 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789086842056 (paperback)

Besprekingen

Een gentleman over een dame in nood

Stefan Zweig beschreef in 1935 het tragische leven van Mary, Queen of Scots. Als banneling voelt hij mee met een andere bannelinge van de geschiedenis.

Legenden en feiten, ze staan in de geschiedschrijving vaak op gespannen voet. Als de legende genoeg allure heeft, verkiezen we ze boven het vleugellamme proza van de werkelijkheid. De Weense Joodse schrijver Stefan Zweig (1881-1942) kon ervan meespreken. Als romantisch aangelegde jongeling dweepte hij met Mary Stuart, Queen of Scots (1542-1587). In de romans van Walter Scott was Mary een damsel in distress. Ze kwijnde weg in een sombere burcht te midden van een meer.

De devoot katholieke Mary staarde er naar de wouden van haar geliefde Schotland, betoverde vriend en vijand met haar schoonheid en slaagde erin te ontsnappen op een schuimbekkend paard. Op naar Engeland ging het, waar haar nicht, koningin Elisabeth, haar laaghartig zou verraden. Exit Mary, de noodlottige koningin.

Tot zover de legende. In een achteraflaatje liggen de documenten, de annalen en de kronieken, kortom, de feiten. 'En wanneer je later - rijper en wantrouwiger geworden - de waarheid achter de le…Lees verder

In het jaar waarin deze levensbeschrijving oorspronkelijk verscheen (1935) werd ze al in het Nederlands vertaald. Na nog diverse andere malen te zijn vertaald, is dit boek nog steeds de aandacht waard, zeker ook deze uitgave in een vertaling van Kees Goossens. Overeenkomstig zijn gewoonte maakte Stefan Zweig (1881-1942) een diepgaande studie van zijn onderwerp. Hij benaderde de problemen (in dit geval religieuze, politieke, juridische problemen en de tragiek in Maria's privéleven) met grote omzichtigheid. Deze grote meester in het biografische genre kan nog altijd een omvangrijk publiek boeien. Vertrouwdheid met de geschiedenis van Schotland en Engeland en van Maria Stuart (1542-1587) komt daarbij van pas. Met een katern illustraties.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Hij was een tijdgenoot van, maar had geen familierelatie met Arnold Zweig.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meldde zich aan het begin van de Ee…Lees verder op Wikipedia