Boek
Nederlands

Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen

Paul van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen
×
Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen

Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Toverspreuken en heksenstreken : voorleesverhalen
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2014
89 p. : ill.
ISBN
9789025862763 (hardback)

Besprekingen

In deze tweede voorleesbundel* over miniheks Foeksia staan zeventien nieuwe avonturen van Foeksia die met haar vader Kwark in het Heksenbos woont. De fantasierijke verhalen worden verteld met veel humor en levendige dialogen. Ze hebben een prettig voorleesritme. De kleurrijke, vrolijke tekeningen geven de sfeer goed weer. De toverspreuken zijn stuk voor stuk raak geformuleerd (‘verlossie hup en snel’) en ook van de ritmische toverrijmpjes spat het plezier af (‘Kikkerzweet en paddenhaar / vellen van een dikke blaar / mierensuiker, klapsigaar / roeren en de drank is klaar!’). De vier verspreid opgenomen seizoensverhalen geven iets extra’s. Soms hebben de verhalen weinig spanning als de oplossing zich te makkelijk laat raden, zoals in het verhaal over de olifant, en soms is het einde zwak. De selectie (of redactie) had op dit punt wel wat strenger gekund. Paul van Loon schrijft in zijn nawoord dat ouders die hun kinderen voorlezen ‘knusse herinneringen creëren voor later’. Met deze sfeer…Lees verder

Toverspreuken en heksenstreken

In 'Toverspreuken en heksenstreken' maken we opnieuw kennis met Heks Foeksia. Foeksia is zelfs een beetje specialer dan een gewone heks, zij is namelijk een miniheks. En zoals verwacht maakt deze heks heel wat mee, vooral omdat ze zo nieuwsgierig en een tikje roekeloos is. Gelukkig is er dan tovenaar Kwark om haar uit de netelige situatie te bevrijden. Elk verhaal is weer anders (en toch ook een beetje hetzelfde). Zo ontmoet Foeksia voor elk seizoen een nieuw wezentje: Lentekind, Herfstkind enzovoort.
De korte verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan de oudere kleuters of voor eerste lezers om zelf aan de slag te gaan. De zinnen zijn echter soms wel erg ongecompliceerd en hakkelend. Een beetje voorspelbaar soms ook. Paul Van Loon is er niet de schrijver naar om zich telkens opnieuw uit te vinden. Over Foeksia werden al heel wat verhalen geschreven, er bestaat zelfs een film over deze heks.

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties