Boek
Nederlands

Het viervijfdeprincipe

Jos Pierreux (auteur)
+1
Het viervijfdeprincipe
×
Het viervijfdeprincipe Het viervijfdeprincipe

Het viervijfdeprincipe

In de reeks:
Genre:
Titel
Het viervijfdeprincipe
Auteur
Jos Pierreux 1957-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2007
425 p.
ISBN
9789052409238

Besprekingen

Na De overvallers die met zijn drieën waren (De Leeswolf 2005, p. 451) zet Jos Pierreux zijn eigenzinnige traditie verder met Het viervijfdeprincipe. Ook Luk Borré, de Knokse speurder, is andermaal van de partij, met in zijn zog de pronte callgirl Rena, zijn collega's en Pierreux' pispaal bij uitstek: graaf en burgervader Lippens.

In Knokke sterven een resem rijke Amerikaanse oudjes tegen een tempo dat niet meer natuurlijk is, zelfs voor hoogbejaarden. Volgens burgemeester Lippens is er geen vuiltje aan de lucht, tot uiteindelijk blijkt dat er opzet in het spel is. Met het oog op de aanstaande gemeenteverkiezingen verzoekt hij de inspecteur van dienst, Luk Borré, bij het onderzoek de nodige discretie in acht te nemen.

De intrige draait rond handige verzekeraars voor wie het leven van een bejaarde zo waardevol is als de krant van gisteren. De auteur bakt met vakmanschap en met toevoeging van de gebruikelijke ingrediënten een behoorlijk onderhoudende …Lees verder
De nogal eigengereide politie-inspecteur Luc Borré is een depressie nabij en voelt zich niet bijzonder gelukkig binnen het politiekorps van de Belgische badplaats Knokke, waar hij als een 'aangespoelde', een buitenstaander wordt beschouwd. Maar dan worden kort na elkaar de lijken gevonden van vier bejaarde en bemiddelde Amerikanen, die schijnbaar verongelukt zijn. Aan Borré om dit uit te zoeken want de graaf burgemeester vindt dit niet meteen goede reclame voor zijn badplaats, zeker niet in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Knokke is de meest mondaine badplaats van België en de burgemeester is inderdaad een heuse graaf. En waar oeverloos veel geld bij elkaar komt, gaat er weleens iets fout. Borré belandt dus in een verschrikkelijk kluwen van intriges en duistere zaken. Tegen de wil van zijn commissaris in gaat Borré door tot een bitter en ontluisterend einde. De auteur kent Knokke bijzonder goed en door allerlei concrete personen en situaties op te voeren in zijn ver…Lees verder

Over Jos Pierreux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera Post

Jos Pierreux (19 december 1957) is een Vlaamse schrijver. Hij woonde tot begin 2012 in Pepingen. Toen werd hij professioneel auteur en ging in Knokke en Halle wonen. De meeste van zijn misdaadverhalen (met inspecteur Luk Borré vaak in een hoofdrol) spelen zich in de badstad af, maar hij schrijft ook romans.

In 2004, 2005, 2014, 2018 en 2022 werd Pierreux genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

In 2018 won hij die felbegeerde literatuurprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de (strijd om) euthanasie van zijn moeder in verwerkte.

In 2019 leverde hij een kortverhaal voor 'VDB Forever', een huldeboek van bekende kunstenaars en schrijvers aan wielrenner Frank Vandenbroucke.

In 2022 schreef hij een boek in de Wablieft-reeks: 'De eerste moord', een misdaadverhaal in eenvoudig Nederlands voor beginnende volwassen lezers.

In hetzelfde jaar (2022) won hij de Hercule Poirot Publieksprijs…Lees verder op Wikipedia

Suggesties