Boek
Nederlands

Een paar gevallen van moord : een ander onderzoek van Luk Borré, de niet altijd even sympathieke Knokse speurder

Jos Pierreux (auteur)

Een paar gevallen van moord : een ander onderzoek van Luk Borré, de niet altijd even sympathieke Knokse speurder

In de reeks:
Genre:
Na een herstelperiode keert Luk Borré terug naar de Knokse brigade. Niet iedereen juicht hem toe. Een nieuweling die de rangen komt versterken, wordt aan de speurder toegewezen. Wanneer eerst het zwaar toegetakelde lijk van een bejaarde dame wordt gevonden en kort nadien de lichamen van een bankdirecteur en een dierenarts, gaan ze op zoek naar overeenkomsten tussen de slachtoffers. Ze komen onder
Titel
Een paar gevallen van moord : een ander onderzoek van Luk Borré, de niet altijd even sympathieke Knokse speurder
Auteur
Jos Pierreux 1957-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2011
404 p.
ISBN
9789089241535 (paperback)

Besprekingen

Een paar gevallen van moord van Jos Pierreux begint heel verrassend met ‘Een boek moet ergens beginnen. Het exemplaar dat je nu in je handen hebt, begint bij mijn overlijden.’ Omdat een boek meestal stopt bij het overlijden van de protagonist, is de interesse gewekt. Als proloog kan dit tellen.
En dan begint het eigenlijke verhaal. Na een herstelperiode keert de niet zo sympathieke speurder Luk Borré terug naar de Knokse brigade. Zijn collega’s staan niet te trappelen. De speurder is bovendien niet erg gelukkig met de toewijzing van zijn nieuwe assistent, een migrant van de tweede generatie. Dan vindt men het zwaar toegetakelde lijk van een bejaarde dame en kort nadien de lichamen van een bankdirecteur en een dierenarts. De speurders lijken maar geen overeenkomsten tussen de slachtoffers te vinden. Als de pers neerstrijkt in Knokke komt het korps onder zware druk te staan. Korpsoverste Mangels, die thuis ook met ernstige huwelijksproblemen worstelt, bezwijkt bijna onder al…Lees verder
De moord op een paar personen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, vormt aanvankelijk een onkraakbare puzzel voor Luk Borré, de detective die in de Belgische badplaats Knokke met de opsporing is belast. Pas als de - nogal vergezochte - connectie is ontdekt, blijkt er een gruwelijk, berekenend plan achter deze moorden te zitten. Hoewel het in wezen stilistisch een goed geschreven boek is, vormen de vele zijpaden en nevenplotjes een hinderlijke onderbreking van het verhaal. Racisme, Belgische tegenstellingen, de omkoopbaarheid van de openbare bestuurders, onmacht, de klungelige inspecteur versus de slimmere maar slordige speurder, gigolo's voor oudere dames, botte kantoorhumor en vrouwonvriendelijkheid, het komt allemaal aan de orde, en dat is wat veel. Een boek tussen literatuur en thrilller in, maar zonder dat het in een van beide genres uitblinkt. Vrij kleine druk en ruime interlinie.

Over Jos Pierreux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera Post

Jos Pierreux (19 december 1957) is een Vlaamse schrijver. Hij woonde tot begin 2012 in Pepingen. Toen werd hij professioneel auteur en ging in Knokke en Halle wonen. De meeste van zijn misdaadverhalen (met inspecteur Luk Borré vaak in een hoofdrol) spelen zich in de badstad af, maar hij schrijft ook romans.

In 2004, 2005, 2014, 2018 en 2022 werd Pierreux genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

In 2018 won hij die felbegeerde literatuurprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de (strijd om) euthanasie van zijn moeder in verwerkte.

In 2019 leverde hij een kortverhaal voor 'VDB Forever', een huldeboek van bekende kunstenaars en schrijvers aan wielrenner Frank Vandenbroucke.

In 2022 schreef hij een boek in de Wablieft-reeks: 'De eerste moord', een misdaadverhaal in eenvoudig Nederlands voor beginnende volwassen lezers.

In hetzelfde jaar (2022) won hij de Hercule Poirot Publieksprijs…Lees verder op Wikipedia

Suggesties