Boek
Nederlands

De overvallers die met z'n drieën waren

Jos Pierreux (auteur)
+1
De overvallers die met z'n drieën waren
×
De overvallers die met z'n drieën waren De overvallers die met z'n drieën waren

De overvallers die met z'n drieën waren

In de reeks:
Genre:

Besprekingen

Jos Pierreux debuteerde in 2004 met De dode die met z'n tweeën was, wat meteen goed was voor een nominatie voor de Hercule Poirot-prijs. In zijn tweede roman voert de auteur de lezer andermaal door Knokke-Heist, waar een graaf-burgemeester de orde handhaaft, in gezelschap van inspecteur Luk Borré, een politieman die ons hart steelt omdat hij meer mens is dan ambtenaar. Precies omwille van zijn nogal ongewone en eigenzinnige levenswandel -- hij deelt zijn privéleven met een luxecallgirl -- wordt hij binnen de dienst met een scheef oog bekeken, en dit niet helemaal zonder reden, zo blijkt uit de ontwikkeling in Pierreux' nieuwste. Knokke wordt opgeschrikt door een bankoverval uitgerekend op een ogenblik dat Borré met een geldkoffertje in de hand zijn opwachting maakt voor het loket. De overval, uitgevoerd door beginners in het vak, ontaardt in een gijzeling met Borré als lijdend voorwerp. Er wordt een aanzienlijk bedrag als losgeld geëist en er wachten Knokke duistere tijden als …Lees verder
Inspecteur Borré wordt bij een bankoverval in de Belgische mondaine badplaats Knokke gegijzeld net op het moment dat hij zijn corrupte slag wil slaan. De twee stupide gangsters vluchten met zijn valiesje met meer dan 3 miljoen euro, het losgeld om zijn vriendin uit het callgirl-milieu af te kopen: de dief bedrogen. Borré bedenkt een ingenieuze plot om zowel de dieven als de politie te slim af te zijn, maar krijgt af te rekenen met de vermoedens van een terminaal zieke collega. Tweede roman van Pierreux die met zijn debuutroman genomineerd werd voor de Hercule Poirot-prijs. Hilarisch zijn de inmiddels bekende collega's, de karikaturale burgemeester en de portretten van de haute bourgeoisie van Knokke. Pierreux zet een speurder neer die van Elmore Leonard zou kunnen zijn en hij verpakt zijn onverkwikkelijke intrige in messcherpe en stilistische beschrijvingen waardoor iedere zin een pareltje en herleesbaar is. Normale druk.

Over Jos Pierreux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera Post

Jos Pierreux (19 december 1957) is een Vlaamse schrijver. Hij woonde tot begin 2012 in Pepingen. Toen werd hij professioneel auteur en ging in Knokke en Halle wonen. De meeste van zijn misdaadverhalen (met inspecteur Luk Borré vaak in een hoofdrol) spelen zich in de badstad af, maar hij schrijft ook romans.

In 2004, 2005, 2014, 2018 en 2022 werd Pierreux genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

In 2018 won hij die felbegeerde literatuurprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de (strijd om) euthanasie van zijn moeder in verwerkte.

In 2019 leverde hij een kortverhaal voor 'VDB Forever', een huldeboek van bekende kunstenaars en schrijvers aan wielrenner Frank Vandenbroucke.

In 2022 schreef hij een boek in de Wablieft-reeks: 'De eerste moord', een misdaadverhaal in eenvoudig Nederlands voor beginnende volwassen lezers.

In hetzelfde jaar (2022) won hij de Hercule Poirot Publieksprijs…Lees verder op Wikipedia

Suggesties