Strip
Nederlands

Filiberke en Biliferke

Jef Nys (auteur)
+1
Filiberke en Biliferke
×
Filiberke en Biliferke Filiberke en Biliferke

Filiberke en Biliferke

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar
Op een ochtend loopt Filiberke in Zonnedorp aan tegen... Filiberke. De twee jongens lijken wel een identieke tweeling. Beide jongens zijn even verrast, maar zien meteen de grappige kant in van de situatie. De identieke ‘kopie’ van Filiberke laat zich Biliferke noemen en de rest van de dag wordt het hele dorp flink bij de neus genomen. Maar al snel blijkt dat Biliferke een groot geheim heeft. Zijn
Titel
Filiberke en Biliferke
Auteur
Jef Nys
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Brussel: Ballon, 2009
48 p. : ill.
ISBN
9789063347260 (paperback)

Besprekingen

In Filiberke en Biliferke beleeft Jommeke een avontuur met zijn beste vriend Filiberke en diens dubbelganger Biliferke. Dit jongetje is net in Zonnedorp komen wonen en lijkt gebukt te gaan onder veel zorgen, maar hij wil slechts kwijt dat hij een weeskind is dat bij zijn oom woont. De papegaai van Jommeke, Flip, volgt Biliferke naar huis en ontdekt dat de oom een hardvochtige man is. Jommeke en Filiberke halen een grap uit met de oom, waarna hij wraak neemt. Hij dwingt zijn lenige neefje tot inbraak en diefstal en laat Filiberke voor de daad opdraaien. Met de hulp van professor Gobelijn lokt Jommeke de oom van Biliferke in de val. De criminele oom wordt opgepakt en achter tralies gezet. Biliferke durft nu te vertellen hoe hij door zijn slechte oom gedwongen werd tot criminele activiteiten. Zijn oom dreigde de tweelingbroer van Biliferke, Jantje, iets aan te doen als Biliferke, die eigenlijk Pietje heet, niet gehoorzaamde.
Het oppervlakkige stripverhaal waarvan de tekeningen …Lees verder
Al sinds 1955 verschijnen de stripavonturen van Jommeke, zijn vriendje Filiberke en de sprekende (en denkende) papegaai Flip. Het zijn simpele verhalen met een prettige dosis spanning en actie en een goede afloop. Ze spreken met name kinderen vanaf een jaar of zeven aan. De tekeningen zijn helder en overzichtelijk met een goed aansluitende inkleuring en duidelijke lettering. Dat deze strip vooral in België zeer populair is, wordt een enkele keer duidelijk door het taalgebruik.

Over Jef Nys

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Bart Cabanier from Belgium

Jozef (Jef) Nys (Berchem, 30 januari 1927 – Wilrijk, 20 oktober 2009) was een Vlaams stripauteur en bedenker van de stripreeks Jommeke. Hij werd op het Schoonselhof begraven.

Jeugd en opleiding

Jef Nys groeide op in een katholiek en Vlaamsgezind milieu. Zijn vader was lid van de Vlaamse Oud-Strijders terwijl zijn grootvader nog voor het VNV in de gemeenteraad van Berchem had gezeteld. Eigenlijk wilde Jef Nys technisch tekenaar metaal worden. Maar een ingenieur die les gaf aan de technische school stuurde hem naar het kunstonderwijs. Op zijn zestiende ging hij les volgen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. De jonge Jef Nys bleek een natuurtalent. Als jonge tekenaar droomde hij ervan om ooit te mogen werken voor Walt Disney. In 1947 stuurde Nys een sollicitatie naar de Verenigde Staten. Disney Studios was onder de indruk, maar kon hem geen post aanbieden. Nys kreeg antwoord, waarin Disney hem aa…Lees verder op Wikipedia