Theater

Jan Smets (auteur)
In de reeks:
Genre:
Als een advocaat thuis wordt vermoord en er geen sporen van inbraak worden gevonden, vermoedt de politie dat de dader een bekende is.
Titel
Theater
Auteur
Jan Smets
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2019
254 p.
ISBN
9789461318534 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Albert Leblanc, een gereputeerd advocaat, wordt vermoord aangetroffen in zijn huis en omdat er geen duidelijke sporen van inbraak te zien zijn, concludeert de politie dat hij gedood is door een bekende. Hoofdinspecteur Stern onderzoekt eerst verschillende opties in de professionele sfeer, krijgt geregeld nieuwe verdachten op zijn radar en denkt uiteindelijk de dader gevonden te hebben, totdat Leblancs weduwe, op wie Stern verliefd is geraakt, ook vermoord wordt. Het onderzoek kan herbeginnen. Ouderwetse whodunit met meerdere doden en nog meer verdachten en een politie-inspecteur die door eliminatie en door toeval verdachten kan schrappen. Het hoofdpersonage is een mens van vlees en bloed, doortastend maar ook twijfelend aan zichzelf, en hij heeft een goed team waarop hij kan terugvallen. De oplossing heeft de aandachtige lezer al een tijdje zien aankomen, maar dit neemt niet weg dat dit een vlot geschreven en onderhoudende debuutroman is.

Over Jan Smets

Jan Marcel Frans, baron Smets (Gent, 2 januari 1951) zetelde vanaf 11 maart 2015 tot 2 januari 2019 als gouverneur van de Nationale Bank van België. Hij was voordien kabinetschef van onder meer de premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene en directeur van de Nationale Bank. Hij wordt gerekend als een ambtenaar met CD&V-signatuur.

Biografie

Smets is in 1972 afgestudeerd als licentiaat in de economische wetenschappen (RUG) waarna hij ging werken voor het Departement Studiën van de Nationale Bank. Hij werd in 1982 aangetrokken als expert bij de Commissies “Inflatie” en “Concurrentievermogen” van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en een jaar later afgevaardigd als Belgisch expert bij de EG‑werkgroep over het monetair beleid, werkend in opdracht van het Comité der Gouverneurs van de Centrale Banken van de Europese Economische Gemeenschap. In 1986 wordt hij benoemd tot voorzitter van de Belgische Indexcommissie, een positie…Lees verder op Wikipedia