Boek
Nederlands

Winnaar in Olympia

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Terwijl Leandros en zijn vrienden trainen voor de Olympische Spelen, worden ze opgeroepen om in Selinoes, een voormalige kolonie van hun stad Megara, te gaan vechten. Dat is een tegenvaller die hun trainingsprogramma op de helling zet. Toch vertrekken ze met het leger. Onderweg vernemen ze echter dat ze in een hinderlaag zijn gelokt. Er is helemaal geen oorlog in Selinoes!
Titel
Winnaar in Olympia
Auteur
Herman Van Campenhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2004
119 p.
ISBN
90-59321-35-9 (hardback)

Besprekingen

Winnaar in Olympia is het verhaal van twee Megarese atleten, Leandros en Telemachos, die alles doen voor hun koning Theagenes en voor hun stad Megara. Het is een verhaal van verraad, wraak en vergelding, verlies en rouw. De grote anticlimax in het boek is de waarheid over de koning, voor wie al het leed geleden is en voor wie levens op het spel zijn gezet.

Herman van Campenhout heeft de Griekse sfeer zo goed mogelijk proberen te vatten in zijn verhaal. Niet alleen door authentieke namen aan Grieken en hun steden te geven, ook door de juiste moraal voor ogen te houden. Moedig en eervol handelen, luisteren naar de wil van de Goden, familiebanden het koste wat het kost onderhouden. Ook aan het belang van de overwinning, zowel in veldslagen als in de arena, wordt aandacht besteed. Vreemde woorden en uitdrukkingen worden meermaals in een voetnoot uitgelegd.

De verhaalopbouw lijkt zo duidelijk en voor de hand liggend dat je in het midden van het boek al overmoedig naar …Lees verder
Drie atleten uit Megara redden als soldaat hun stad van een Atheense hinderlaag. Een van hen blijkt een verrader, die als vertegenwoordiger van Athene nog eens geconfronteerd wordt met zijn ex-landgenoten op de spelen van Olympia. Leandros uit Megara, de grote kampioen, zet hij wel aan het denken over de dictatuur in zijn stad. Leandros ontketent er vervolgens een opstand en bevrijding. Een intrige vol kansen op spanning, avontuur en verwikkelingen wordt wel erg rechtlijnig verteld. Houterig Nederlands maakt het er niet beter op.De mogelijkheden worden door gebrek aan karakteruitdieping, aan geheimzinnigheid, aan kleur, bepaald niet uitgebuit. Woorden en tijdgebonden gegevens worden in voetnoten verklaard. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia