Boek
Nederlands

Ferguut

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De boerenjongen Ferguut wil heel graag ridder worden aan het hof van koning Arthur. Hij is dan ook dolgelukkig als ridder Walewein hem in dienst neemt. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Arthurverhalen
Titel
Ferguut
Bewerker
Herman Van Campenhout
Uniforme titel
Ferguut
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2003
160 p.
ISBN
90-59320-63-8

Besprekingen

De auteur vertelt de belevenissen na van de jonge Ferguut, een van de vele personages uit de Keltische Arthurverhalen. Ferguut, een zeventienjarige boerenzoon droomt ervan ooit tot ridder geslagen te worden door koning Arthur. Dat gebeurt ook op de laatste pagina van het boek, wegens zijn moedig gedrag in de strijd van de Keltische vorst tegen zijn belagers. Dat zijn vooral de Saksische immigranten van het vasteland, die in Brittannië een nieuw en vredig leven zoeken maar ook een eigen koninkrijk willen veroveren. Vijanden van Arthur, zoals de snode Galahad, helpen hen daarbij. Als Ferguut, een van de ridders van Arthurs Tafelronde, Walewein, uit de handen van rovers redt, begint zijn opleiding tot schildknaap. Weldra neemt hij ook deel aan de bestrijding van de roversbenden en de Saksische invallers. Uiteindelijk redt hij koning Arthur wanneer die het doelwit is van een moordpoging en staatsgreep. Intussen heeft Ferguut natuurlijk ook de ridderlijke deugden en de wapenhantering onder…Lees verder
Als een roofridder het land onveilig maakt en dorpen leegplundert, stuurt Koning Arthur zijn ridders van de Ronde Tafel erop af. Zo ook ridder Walewein, die op zijn zoektocht kennismaakt met Ferguut, een boerenjongen. Deze wil zo graag ridder worden, dat Walewein hem als schildknaap in dienst neemt. Ferguut blijkt een dappere jongen die het land van Koning Arthur tweemaal een dienst bewijst, waardoor hij uiteindelijk zijn grote droom, ridder worden, in vervulling ziet gaan. Populaire versie van het bekende ridderverhaal met veel dialogen en actie, waardoor het verhaal vlot leest en de spanning gehandhaafd blijft. Geschikt voor liefhebbers van ridderverhalen vanaf ca. 12 jaar. Jammer genoeg bevat de tekst veel drukfouten.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia