Boek
Nederlands

Een kei in een rivier

Een kei in een rivier

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Een kei in een rivier
Auteur
Herman Van Campenhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
120 p.
ISBN
90-5908-007-6

Besprekingen

Heleen is 16 en leidt een normaal leven. Jazzballet en haar vriend Ruben interesseren haar meer dan school. Wanneer een acute leukemie wordt vastgesteld, is ze overdonderd. Er begint voor haar en haar ouders een maandenlange lijdensweg. Het verhaal is vakkundig opgebouwd. Bij de allereerste diagnose zoekt Heleen naar een verklaring in een encyclopedie en in populair wetenschappelijk werk. Zo krijgt de lezer begrijpelijke informatie. Die informatie wordt geleidelijk aan vanuit Heleen zelf opgevoerd. De lezer groeit met haar mee in de behandeling en in de fysische en psychische verwerking, onder andere dankzij een dagboek dat ze voor Ruben bijhoudt.

Mooi uitgewerkt is de manier waarop haar relatie met haar ouders zich verdiept en haar twijfel over haar relatie met Ruben. Zonder echt uitgediept te zijn, komen de verschillende stadia van verdriet, angst en woede aan bod. Een paar draden blijven los hangen. In haar belangstelling voor jazzballet zat een mogelijkheid om haar woede en…Lees verder
Heleen (16) is een middelbare scholiere met leukemie. De auteur beschrijft haar leven gedurende de periode dat ze te horen krijgt dat ze de ziekte heeft totdat ze genezen is. Het gaat om een ziekte die lange tijd onbespreekbaar was en waar men eigenlijk weinig van weet. Dit boek brengt daar verandering in. Het is een verhaal dat de gevoelens van de hoofdpersonen heel goed beschrijft. Aan de ene kant zijn er de gevoelens van het willen vechten om te blijven leven en aan de andere kant zijn er het verdriet, de angst en de tegenvallers. Het is een combinatie van een verhalende en een informatieve tekst; door middel van het verhaal kom je veel over de ziekte en de bestrijding ervan te weten. Uiteindelijk blijkt aan het einde dat de titel goed gekozen is, met als het ware een boodschap voor de lezers. Het taalgebruik sluit aan bij de leeftijd van de doelgroep en de lengte van het verhaal is precies goed om te blijven boeien. Een ontroerende, actuele roman voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia