Het spook van Toetegaai

Het spook van Toetegaai
Besprekingen
Herman Brusselmans (47)
Toen hij de Antwerpse modeontwerpster Ann Demeulemeester in zijn Uitgeverij Guggenheimer beschreef als een 'dwergpoliep met puitenogen en haar van op haar pruim tot op haar rug', die 'standrechtelijk gefusilleerd moest worden', was dat voor Demeulemeester een brug te ver. Er volgde een proces. En beroep van Brusselmans, maar de rechter verbood de roman wegens beledigend.
Aanbeden? Zijn vaste fans - voor een groot stuk in de categorie puberintelligentsia - dwepen met hem. En vinden hem ongelooflijk grappig, meesterlijk gewoon.
En nu? In Het spook van Toetegaai zwer…Lees verder
Spook zonder tedere melancholie
In Het spook van Toetegaaiis zowaar een plot te ontwaren. Op een avond gaat Herman na het zoveelste cafébezoek mee met een meisje, een archeologe. Plots belt een man aan met een mes in zijn rug. Hij kan nog een naam mompelen en stort dan in. Blijkt dat de man is neergestoken door een rivaal na een ruzie over een vrouw. Herman voelt zich zowaar even detective en gaat op zoek naar de vrouw.
Maar Het spook van Toetegaai is natuurlijk meer dan een rechtlijnige detective. Herman Brusselmans is zijn oude vertrouwde zelf. Dus krijgt de lezer weer ellenlange behoorlijk absurdistische gesprekken tussen de verteller en diverse personages die even plots in het verhaal opduiken dan als ze verdwijnen.
Die gesprekken worden onderbroken door de typische mijmeringen van de verteller die zijn licht laat schijnen over de dingen die hij allemaal meemaakt, de mensen die hij ontmoet, de zaken die hij hoort en ziet in de media. Zelfs de moord op Theo van Gogh en de tsoenami in Zuid-Oost-Az…Lees verder
Herman Brusselmans : Het spook van Toetegaai
In Het spook van Toetegaai voert de Oude Oppergod van de Vlaamse Letteren zichzelf nog maar eens op als personage en laat er geen twijfel over bestaan dat hij fictie bedrijft: geregeld wipt hij uit zijn alter ego, en merkt op dat zijn Taniaatje helemaal niet (zoals hij de hele tijd verzucht) in Parijs verblijft, maar achter hem op de sofa zit, en dat hijzelf niet in café zus-of-zo zit, maar op de computer een boek schrijft. Het enige wat de twee fictieniveaus gemeen hebben, is dat Woody, Brusselmans' hond, dood is.
Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt andermans rouw om een overleden huisdier te bespotten. Maar het verdriet om Woody is een hete aardappel waar Brusselmans omheen blíjft lopen. Ondertussen rijgt hij de doodsaaie cafébezoeken aan elkaar. De gesprekken die Brusselmans voert met cafékennissen kun je niet eens melig noemen: het zijn inhouds- en futloze woordreeksen.
Er ontstaat een soort intrige als vlak bij onze held iemand wordt neergestoken, maar het bl…Lees verder
Liefde, woede en banaliteit
In het echte leven mag Tania De Metsenaere zichzelf mevrouw Brusselmans noemen. In 'Het spook van Toetegaai' moet het personage met haar naam daar nog eventjes op wachten. Wanneer ze voor een weekje helemaal alleen naar Parijs vertrekt, blijft haar schrijvende aanbidder verweesd achter. Niets heeft nog zin voor Herman Brusselmans, vooral niet omdat de hond Woody enige tijd geleden de ziel heeft gegeven en de auteur dus helemaal op zichzelf is aangewezen. Het leven kan ontz…Lees verder
Het spook van Toetegaai
Brusselmans' pen blijft een van de meest bevrijdende uit de Nederlandstalige literatuur.
verhalen met een hoofdpersoon die vaak sterk op de schrijver zelf lijkt. De antiheld in dit verhaal heet dan ook niet toevallig Herman Brusselmans. De afwezigheid van zijn vrouw en het overlijden van hun hondje woody vormen de rode draad in het verhaal. Op zoek naar troost en vergetelheid in de vorm van een goed gesprek, een stevig glas whisky of een avondje "niet-penetratieve sex" met een vrouwelijke caféganger fladdert Brusselmans als een barvlieg van kroeg naar kroeg en komt daarbij steeds in lullige conversaties terecht. En als hij dan eindelijk bij een meisje thuis belandt, belt er toch wel een man met een mes in de rug aan. Vastbesloten deze moordpoging op te lossen gaat Herman op onderzoek, een speurtocht waarvan het verloop even banaal is als de ontknoping.
Qua stijl en inhoud verschilt dit boek weinig met verhalen die Brusselmans pakweg twintig jaar geleden schreef. Hij kiest vo…Lees verder