Boek
Nederlands

Dagboek Beiroet-Brussel

Dyab Abou Jahjah (auteur)
+1
Dagboek Beiroet-Brussel
×
Dagboek Beiroet-Brussel Dagboek Beiroet-Brussel

Dagboek Beiroet-Brussel

Verslag door de Belgische, uit Zuid-Libanon afkomstige politicus van de Arabisch-Europese Liga van zijn verblijf in Libanon tijdens de oorlog met Israe͏̈l in de zomer van 2006.
Extra onderwerp
Libanon, Midden-Oosten, Islam, Beiroet
Titel
Dagboek Beiroet-Brussel
Auteur
Dyab Abou Jahjah
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2007
244 p.
ISBN
9789085420965

Besprekingen

Afgelopen zomer barstte in Libanon een oorlog los die het hele land en een groot deel van de hoofdstad in puin legde. De media gaven hierover alarmerende berichten: was die oorlog een van de zovele incidenten in het land en in het Midden-Oosten, of ging het om een totaal nieuw feit. Zijn er winnaars en verliezers? In het Dagboek Beiroet-Brussel betoogt Dyab Abou Jahjah dat het ware verhaal achter dit conflict slechts gedeeltelijk is doorgedrongen in het Westen. Hij schaart zich ten volle achter Hezbollah en ziet in deze oorlog het begin van de emancipatiestrijd van het Palestijnse volk in heel het Midden-Oosten.

Abou Jahjah is naar eigen zeggen definitief uitgeweken naar Libanon. In Beiroet-Brussel getuigt hij van zijn persoonlijke inzet voor zijn land en zijn strijd voor een vrij Libanon en Palestina. Zijn persoonlijke visie is glashelder: Israël is een koloniale mogendheid die de rechten van het Palestijnse volk vertrapt en vernedert. De Palestijnse vluchteling…Lees verder
Er zijn verschillende in omvang kleinere boekjes verschenen over de oorlog van 2006 tussen Libanon (Hezbollah) en Israël. In dit boek doet de uit België bekende Libanees (voorman van de AEL, de Arabisch-Europese Liga en uit Zuid-Libanon afkomstig) een zeer bewogen en betrokken verslag van zijn ervaringen tijdens zijn verblijf ter plaatse tijdens die oorlogsdagen. Er wordt bijna van dag tot dag dramatisch verslag gedaan van wat er zich 'op de grond' in de dorpen voltrekt. Uitvoerig ventileert hij daarbij zijn inzichten in de strijd in het perspectief van het geheel van de Arabische en westerse wereld. Een ander deel van dit boek gaat over zijn inzicht in en betrokkenheid bij wat er in België en Nederland gebeurt, o.a. over de kwestie van loyaliteit aan meer naties tegelijkertijd. Hij geeft zijn debat weer met Tariq Ramadan en zijn verschillen van mening met hem. Misschien was het beter geweest die twee onderwerpen niet tegelijkertijd in een boek te behandelen. Met eindnoten.

Over Dyab Abou Jahjah

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Han Soete

Dyab Abou Jahjah (Arabisch: دياب أبو جهجه, Hanin (Bent Jbeil, Libanon), 24 juni 1971) is een Belgisch auteur en politicus van Libanese afkomst. Hij was de oprichter en voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die wilde opkomen voor de belangen van Arabische moslimimmigranten in Europa. Hij was de oprichter en voorman van Be.One, een postkapitalistische partij die pleitte voor radicale gelijkheid.

Levensloop

Abou Jahjah werd geboren in Libanon op 24 juni 1971. Zijn vader, Khalil Abou Jahjah, was docent aan de Universiteit van Libanon te Saïda, specialist in de Arabische literatuur en houder van twee doctorstitels aan de Université Saint-Joseph te Beiroet. Hij is een sjiitisch moslim. Zijn moeder, Nanette Younes, is een christelijke (maronitische) onderwijzeres. Dyab Abou Jahjah groeide op in het zuiden van het land, dat in 1978 bezet werd door Israël tijdens Opera…Lees verder op Wikipedia