Boek
Nederlands

Hersenorkaan

Ann De Craemer (auteur)
Titel
Hersenorkaan
Auteur
Ann De Craemer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
174 p., [8] p. platen
ISBN
9789025471279 (hardback)

Besprekingen

De Vlaamse schrijfster (1981) en columniste bij Het Laatste Nieuws duikelde in de zomer van 2017 een diepe depressie in. Ze lag langdurig op bed en naar buiten gaan was een hel. Ze leefde in angst om mensen te ontmoeten. Werken kon al helemaal niet. De spoorlijn lonkte, maar toch klom ze uit het dal, door begeleid medicatie te nemen en dagelijks naar buiten te gaan. Ze ging foto’s maken, die ze op sociale media deelde. Ze verdiepte zich in het fotograferen van verlaten gebouwen. Door een tijdje anoniem in Oostende te verblijven, lukte het haar weer mensen te spreken. De oorzaak van de depressie zou onverwerkt verlies kunnen zijn, verstopt achter keihard werken, aldus de auteur. Veel boeken over depressie zijn egodocumenten of zelfhulpboeken. Dit werk heeft een hoog autobiografisch gehalte, maar is een literair boek, treffend en zonder gêne geschreven, met een belangrijke rol voor haar altijd steunende ouders, maar ook voor een ekster die een jaar lang nabij is. Een geslaagd boek over…Lees verder

Als alles alle kanten op raast

In Hersenorkaan geeft Ann de Craemer met treffende beelden woorden aan haar depressie.

Schrijven over depressie is een beproeving. Het is immers de vraag of je deze onzichtbare ziekte in woorden kunt vangen; de worsteling om te verwoorden wat je voelt, of juist dat gekmakende gebrek aan gevoelens, is een belangrijk element van de pijn, agitatie en wanhoop die de depressieveling beheersen. Daarom begint het motto van Ann de Craemers nieuwe boek Hersenorkaan met de veelzeggende rapregel van Eminem: 'I can't tell you what it really is'.

In dit autobiografische relaas vertelt De Craemer, auteur van onder meer de sensitieve vertelling De seingever (2012), over haar heftige depressie. Sinds 2010 heeft ze elk jaar een boek gepubliceerd, maar in 2017 stokt de productie bij de schrijflustige De Craemer. Op een bloedhete dag in het voorjaar van 2017 haperen lichaam en geest. Ze wordt overvallen door een angstaanval en kan alleen nog maar, kwetsbaar als een baby, huilend in de foetushouding liggen.

De zoon van de seingever kwam in het boek van De Craemer om door e…Lees verder

Over Ann De Craemer

Ann De Craemer (Tielt, 1981) is een Vlaams schrijfster.

Biografie

De Craemer studeerde Germaanse taal- en letterkunde en behaalde een master in amerikanistiek.

In 2010 debuteerde ze als auteur met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een journalistiek boek over de presidentsverkiezingen van 2009 in Iran. Haar eerste prozawerk volgde in 2011 met Vurige tong, waarin ze vertelt over haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. Het boek werd in het juryrapport van de Debuutprijs 2012 vermeld als runner-up en won de publieksprijs van De Bronzen Uil. In 2011 vertaalde ze een kinderverhaal uit 1968 van de Iraanse schrijver Samad Behrangi als Het kleine zwarte visje.

In 2012 publiceerde ze met De seingever haar tweede roman, ging aan de slag als columniste voor de krant De Morgen en nam deel aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld.

In 2014 kwam K…Lees verder op Wikipedia