Boek
Nederlands

Duizend-en-één-dromen : een reis langs de Trans-Iraanse spoorlijn

Ann De Craemer (auteur), Pieter-Jan De Pue (fotograaf)

Duizend-en-één-dromen : een reis langs de Trans-Iraanse spoorlijn

Genre:
Reisverhaal van een journaliste langs het traject van de Trans-Iraanse spoorlijn om de traditionele en vernieuwende kant van het land te onderzoeken.
Titel
Duizend-en-één-dromen : een reis langs de Trans-Iraanse spoorlijn
Auteur
Ann De Craemer
Fotograaf
Pieter-Jan De Pue
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
188 p. : ill.
ISBN
9789077445143 (paperback)

Besprekingen

De Vlaamse fotograaf en de freelance journaliste/schrijfster reisden in de zomer van 2009, in de periode van de presidentsverkiezingen, drie weken door de Islamitische Republiek Iran. De schrijfster, die het Farsi beheerst, wil de traditionele en vernieuwende kant van het land onderzoeken. Het tweetal maakt de reis langs het traject van de Trans-Iraanse spoorlijn en begint in Teheran. Andere steden die zij bezoeken zijn Qum, Arak, Kashan, Isfahan, Yazd, Bandar Abbas en Shiraz (dat niet aan de spoorlijn ligt, maar waar de schrijfster graag heen wil). In de ik-vorm beschrijft zij de reis, haar ervaringen en gesprekken met Iraniërs en geeft ze conclusies zoals: een dubbele identiteit is voor vooral jongeren de kern van het dagelijkse leven. Ze schenkt ook aandacht aan de geschiedenis van het land. Goed leesbaar reisverhaal, dat een aardig beeld geeft van het huidige Iran. Met vele fraaie kleurenfoto's geïllustreerd. In het nawoord stelt een Vlaamse journalist en Midden-Oostenkenner dat I…Lees verder

Over Ann De Craemer

Ann De Craemer (Tielt, 1981) is een Vlaams schrijfster.

Biografie

De Craemer studeerde Germaanse taal- en letterkunde en behaalde een master in amerikanistiek.

In 2010 debuteerde ze als auteur met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een journalistiek boek over de presidentsverkiezingen van 2009 in Iran. Haar eerste prozawerk volgde in 2011 met Vurige tong, waarin ze vertelt over haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. Het boek werd in het juryrapport van de Debuutprijs 2012 vermeld als runner-up en won de publieksprijs van De Bronzen Uil. In 2011 vertaalde ze een kinderverhaal uit 1968 van de Iraanse schrijver Samad Behrangi als Het kleine zwarte visje.

In 2012 publiceerde ze met De seingever haar tweede roman, ging aan de slag als columniste voor de krant De Morgen en nam deel aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld.

In 2014 kwam K…Lees verder op Wikipedia