Bib en school

Hier kan je terugvinden welke materialen onze bibliotheek ter beschikking stelt van scholen en leerkrachten, en hoe je hiermee aan de slag kan.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet ons te contacteren via telefoon of e-mail, of kom gewoon even langs tijdens de openingsuren.

Heb je nog suggesties of ideeën? Wij bekijken graag samen hoe we onze bibliotheek nog toegankelijker en interessanter kunnen maken voor leerlingen en bezoekers.

Lerarenkaart Klasse

klasse kaart

Ben je leerkracht en woon je in Tremelo? Dan kan je je Lerarenkaart
van Klasse komen afhalen in de bib. Dit kan op vertoon van je identiteitskaart
of je oude Lerarenkaart. Ben je niet zeker of je kaart in
de bib aanwezig is? Kijk dan eerst even op klasse.be.

OL-kaart

Met een OL-kaart of Onderwijs- en Leesbevorderingskaart kan je extra materialen lenen voor didactische doeleinden. De OL- kaart is gratis voor: Leerkrachten kleuter- en basisonderwijs, secundair onderwijs, professoren, docenten, leerkrachten-opvoeders in opleiding en begeleiders van buitenschoolse opvang. Doe je aanvraag via dit formulier

Klasuitleen

Fenne uitlenen

In de bib kan je met de klas boeken ontlenen.  Als leerkracht van een Tremelose school kan je gratis een klaskaart aanvragen waarmee je gedurende het schooljaar met de klas boeken ontleent. 

Rondleidingen - klas

Tijdens deze rondleidingen maken kinderen kennis met de bibliotheek en haar mogelijkheden.
We stimuleren hen graag om de bibliotheek zelfstandig te gebruiken door zoekopdrachten. Klasintroducties
zijn op afspraak. 

Themarugzakjes

Rugzakje

Heb je een stapel boeken rond hetzelfde thema nodig?  In de bibliotheek werden themarugzakjes voor peuters en kleuters samengesteld: jarig zijn, anders zijn, bang zijn, logeren, gezinsuitbreiding, zindelijkheid, rouwen, ziek zijn, grootouders, naar school, lente, zomer, herfst en winter. 

Bibster

Bibster

Met de klas een introductiespel spelen in de bib op tablet of pc? Bibster! Leerlingen
van 10 tot 12 jaar of 12 tot 14 jaar leren het gebouw, de werking en de collectie van de bib kennen op
een speelse manier. Een bibmedewerker begeleidt dit digitale uitdagingenspel dat je
één lesuur kan spelen.

Kamishibai

Het verteltheater lijkt een beetje op een poppenkast, maar dan met prenten. De verteller zit echter niet achter de vertelkast, maar ernaast. In Japan, waar deze vertelvorm vandaan komt, heet het kastje daarom ‘kamishibai’, ofwel ‘verteltheater’. Een leuke en praktische manier om voor te lezen aan een groep kinderen.

Bieblo

Bieblo

Met BIEBLO in de bib weet elk kind wat gelezen. Een etalage met boekentips? Het gloednieuwe BIEBLO is speciaal gemaakt voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Een paar keer klikken of swipen geeft hen heel eenvoudig boekentips op maat. In de bib van Tremelo zijn tablets voorzien met BIEBLO. Je vindt zo heel gemakkelijk boeken die op het moment van je bezoek in het rek staan.
 

Fundels

Met de educatieve digitale kinderboeken van fundels leren kinderen al spelend lezen. Voor kleuters komen bestaande prentenboeken tot leven op een interactieve manier. Beginnende lezertjes oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen via de AVI-boeken en andere digitale leesboeken.

Leesbevorderingskoffers

Het hoofddoel van deze koffers is duidelijk: leesbevordering. Belangrijk hierbij is dat leerlingen boeken gaan associëren met iets leuk. Hierdoor is het bijvoorbeeld verboden voor jou, leerkracht, om deze opdrachten te verbeteren. Alles is juist! Doe  je aanvraag via dit formulier.

Daisyboeken en daisyspeler

Je kan daisyboeken ontlenen voor kinderen met een leesbeperking (dyslexie, visuele
beperking …) Per keer kan je tot 5 daisyboeken meenemen (de cd bevindt zich in het bijpassende
gedrukte boek) Dit kan je ontlenen op je klaskaart of OL-kaart. De bibliotheek stelt gratis een
paar daisyspelers ter beschikking.

Digitaal krantenarchief

wegenwerken

Aan deze pagina wordt gewerkt.  Kom binnenkort nog eens kijken! 

Leestipper

Op Mijn Leestipper kunnen leerkrachten terecht voor persoonlijke leestips. Deze nieuwe dienst tipt leerkrachten boeken naar hun eigen smaak en voorkeur, recht uit de collectie van je eigen bib. Om de gebruiker te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van de leenhistoriek en het leesprofiel. Inloggen kan eenvoudig met het Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Wie dat wil, wordt maandelijks via e-mail op de hoogte gebracht over nieuwe leestips. Voor persoonlijke leestips, surf naar mijnleestipper.bibliotheek.be

Spelotheek

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Goed speelgoed geeft het kind volop
mogelijkheden tot oefenen, ontdekken en fantaseren. De spelotheek is goed voor uren
spelplezier!